Bredband via fiber i Stockholm till bostadsrättsförening och fastighetsägare.

Frågor och svar om fiberbredband – del 2

Upptäck valfriheten med att äga eget bredband via fiber. Detta är del 2 i ”Frågor och svar om fiberbredband”. I del 1 berättar vi om fördelarna för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare med att äga eget nät, varför det ökar värdet och hur installationen går till. För kostnadsfri rådgivning, kontakta oss på Installationskompaniet

Vilken roll har kommunikationsoperatören?

För att aktivera bredbandet via fiber vänder du dig till en kommunikationsoperatör som tillhandahåller den tekniska utrustningen samt övervakning och daglig drift. Det är kommunikationsoperatören som programmerar utrustningen så att t.ex. rätt TV-kanaler går till rätt lägenhet.

Kommunikationsoperatören har samarbetsavtal med olika tjänsteleverantörer. Exempel på kommunikationsoperatörer som erbjuder en operatörsneutral bredbandsmodell är Zitius, Open UniverseOwnit, Bahnhof och Bredband2. 

Kontakta oss här så hjälper vi dig.

Vad är en tjänsteoperatör i bredband via fiber?

En tjänsteoperatör är de företag som fyller nätet med innehåll, t.ex. Telia, ComHem, BredbandsbolagetViasat, Canal Digital och Tele2. När du äger eget fiberbredband kan hyresgästerna eller bostadsrättsinnehavarna i dina fastigheter fritt välja bland tjänsteoperatörernas stora utbud.

Vilken utrustning krävs för att använda bredband via fiber?

Kommunikationsoperatören tillhandahåller den tekniska utrustningen som krävs samt ser till att utrustningen sänder rätt tjänster till rätt bostad.

Vad är en router?

För att kunna nyttja bredband via fiber behöver de boende en router med fiberkonverter. En router skulle kunna liknas vid en trafikledare som tar emot signaler om vilka tjänster som ska finnas i just den här bostaden.

Kontakta oss här för gratis rådgivning.

Hur går jag över till TV via fiber?

När din fastighet får eget fiberbredband är det lämpligt att se över möjligheten till TV via fiber istället för antennätet. Detta kallas för IPTV. Funktionen finns ofta i inbyggd i moderna TV-apparater, annars behövs en box. Skillnaden mellan en digital-TV-box för marknätet och en för IPTV är att den sistnämnda har en nätverksport istället för en antenningång.

Många bostadsrättsföreningar och fastighetsägare är idag bundna i långa avtal till en kommunikationsoperatör för TV-tjänsterna. I sådana lägen är vår rekommendation att gradvis övergå till IPTV.

För bästa funktionalitet drar vi kopparkabel från fiberuttaget i lägenheten till vardagsrummet där vi sätter upp ett datauttag för TV:n. Genom att dra kabel får de boende full kontroll jämfört med att ha trådlös uppkoppling.

Lär dig mer om bredband via fiber:

Ladda ner våra foldrar

Fråga oss om fiberbredband

Skicka gärna in formuläret så kontaktar vi dig för kostnadsfri rådgivning.