Frågor och svar om fiberbredband

Upptäck valfriheten med att äga eget fiberbredband. Här kan du som bostadsrättsförening, fastighetsägare eller förvaltare hitta vanliga frågor och svar om att installera fiberbredband i fastigheter. För kostnadsfri rådgivning, välkommen att höra av dig till oss på Installationskompaniet. Du kan även se vår film som förklarar om hur en installation går till.

Vilka fördelar har fiberbredband?

Bredband levereras i form av koppar- eller fiberkablar. Koppar håller bra men fiber är överlägset vassare i fråga om överföringshastighet. Ett fiberbredband har i stort sett inga begränsningar. I praktiken innebär det att du kan använda bredbandet för att surfa, ringa och titta på TV samtidigt.

 

Hur ansluter jag fastigheten till fibernätet?

I Stockholm kan du med stor sannolikhet ansluta fastigheten till stadsnätet redan idag. Stokabs (Stockholms stads IT-infrastrukturbolag) fibernät täcker Stockholms innerstad, bostadsområden, kontors- och affärscentra, samt de flesta grundskolor, högskolor, museer, bibliotek och andra kommunala verksamheter. Med fibernätet i fastigheten är det upp till dig som bostadsrättsförening, fastighetsägare eller förvaltare att bestämma vad du vill göra med det.

 

Varför är det bättre att äga eget nät?

Många fastighetsägare och slutanvändare har under lång tid varit låsta i avtal och lösningar där utbudet av tjänster kontrolleras ensidigt av nätoperatören. Med det i åtanke bör du ta ställning till fördelarna med att äga eget nät. Att vara oberoende kostar lite extra vid installationen men ökar samtidigt fastighetens värde och skapar fantastiska valmöjligheter för slutanvändarna. De boende kan fritt välja från den breda floran av tjänster från olika operatörer. Konkurrensen mellan de många aktörerna på marknaden bidrar till att du som kund får mer kvalitet för pengarna.

 

Hur ser installationen ut i fastigheten och lägenheterna?

När du har bestämt dig för fiberbredband i fastigheten kan du t.ex. vända dig till oss på Installationskompaniet för att installera nätet.

I ett bostadshus finns ofta en fiberpunkt i källaren varifrån kopplingen dras till alla lägenheter. Ett vanligt scenario är att vi drar kanaler med kablar via hisschaktet. På så vis blir kablarna osynliga och vi behöver inte borra genom våningsplanen. Från hisschaktet drar vi fibern till lägenheterna på varje våningsplan genom en kanal vid takvinkeln. När vi borrar in till lägenheten hamnar fiberuttaget ovanför entrédörren inne i bostaden.

När fiberuttaget är på plats är det upp till den enskilda hyresgästen eller bostadsrättsinnehavaren att bekosta eventuella merarbeten. Ett vanligt önskemål från de boende är t.ex. att flytta routern till en annan plats inne i lägenheten. Vi på Installationskompaniet kommer gärna med rekommendationer och kostnadsförslag på funktionella och snygga lösningar för de boende.

 

Vilken roll har kommunikationsoperatören?

För att aktivera fibernätet vänder du dig till en kommunikationsoperatör som tillhandahåller den tekniska utrustningen samt övervakning och daglig drift. Det är kommunikationsoperatören som programmerar utrustningen så att t.ex. rätt TV-kanaler går till rätt lägenhet. Kommunikationsoperatören har samarbetsavtal med olika tjänsteleverantörer. Exempel på kommunikationsoperatörer som erbjuder en operatörsneutral bredbandsmodell är Zitius, OpenNet, Ownit, Quadracom Networks, Bahnhof och Bredband2. 

Vad är en tjänsteoperatör?

En tjänsteoperatör är de företag som fyller nätet med innehåll, t.ex. Telia, ComHem, Bredbandsbolaget, Viasat, Canal Digital och Tele2. När du äger eget fiberbredband kan hyresgästerna eller bostadsrättsinnehavarna i dina fastigheter fritt välja bland tjänsteoperatörernas stora utbud. .

 

Vad är det för utrustning som krävs?

Kommunikationsoperatören tillhandahåller den tekniska utrustningen som krävs samt ser till att utrustningen sänder rätt tjänster till rätt bostad.

 

Vad är en router?

För att kunna nyttja fiberbredbandet behöver de boende en router med fiberkonverter. En router skulle kunna liknas vid en trafikledare som tar emot signaler om vilka tjänster som ska finnas i just den här bostaden.

 

Hur går jag över till TV via fibernätet?

När din fastighet får eget fiberbredband är det lämpligt att se över möjligheten till TV via fibernätet istället för antennätet. Detta kallas för IPTV. Funktionen finns ofta i inbyggd i moderna TV-apparater, annars behövs en box. Skillnaden mellan en digital-TV-box för marknätet och en för IPTV är att den sistnämnda har en nätverksport istället för en antenningång.

Många bostadsrättsföreningar och fastighetsägare är idag bundna i långa avtal till en kommunikationsoperatör för TV-tjänsterna. I sådana lägen är vår rekommendation att gradvis övergå till IPTV.

För bästa funktionalitet drar vi kopparkabel från fiberuttaget i lägenheten till vardagsrummet där vi sätter upp ett datauttag för TV:n. Genom att dra kabel får de boende full kontroll jämfört med att ha trådlös uppkoppling.

Frågor och funderingar?

Välkommen att höra av dig till oss på Installationskompaniet. Eftersom vi ofta är ute och jobbar rekommenderar vi att du skickar ett mejl till oss. Vi återkommer inom kort!