Fiberbredband till bostadsrättsföreningar och fastighetsägare i Stockholm.

Frågor och svar om fiberbredband – del 1

Upptäck valfriheten med att äga eget fiberbredband. Här kan du som bostadsrättsförening, fastighetsägare eller förvaltare hitta vanliga frågor och svar om att installera fiberbredband i fastigheter. För kostnadsfri rådgivning, kontakta oss på Installationskompaniet. Du kan även se vår film som förklarar hur en installation går till.

 Vilka fördelar har fiberbredband?

Bredband levereras i form av koppar- eller fiberkablar. Koppar håller bra men fiber är överlägset vassare i fråga om överföringshastighet. Ett fiberbredband har i stort sett inga begränsningar. I praktiken innebär det att du kan använda bredbandet för att surfa, ringa och titta på TV samtidigt.

Hur ansluter jag fastigheten till fibernätet?

I Stockholm kan du med stor sannolikhet ansluta fastigheten till stadsnätet redan idag. Stokabs (Stockholms stads IT-infrastrukturbolag) fibernät täcker Stockholms innerstad, bostadsområden, kontors- och affärscentra, samt de flesta grundskolor, högskolor, museer, bibliotek och andra kommunala verksamheter.

Med fibernätet i fastigheten är det upp till dig som bostadsrättsförening, fastighetsägare eller förvaltare att bestämma vad du vill göra med det.

Varför är det bättre att äga eget fiberbredband?

Många fastighetsägare och slutanvändare har under lång tid varit låsta i avtal och lösningar där utbudet av tjänster kontrolleras ensidigt av nätoperatören. Med det i åtanke bör du ta ställning till fördelarna med att äga eget nät.

Att vara oberoende kostar lite extra vid installationen men ökar samtidigt fastighetens värde och skapar fantastiska valmöjligheter för slutanvändarna. De boende kan fritt välja från den breda floran av tjänster från olika operatörer. Konkurrensen mellan de många aktörerna på marknaden bidrar till att du som kund får mer kvalitet för pengarna.

Hur installeras fiberbredband i fastigheten och lägenheterna?

När du har bestämt dig för bredband i fastigheten kan du t.ex. vända dig till oss på Installationskompaniet för att installera nätet.

I ett bostadshus finns ofta en fiberpunkt i källaren varifrån kopplingen dras till alla lägenheter. Ett vanligt scenario är att vi drar kanaler med kablar via hisschaktet. På så vis blir kablarna osynliga och vi behöver inte borra genom våningsplanen. Från hisschaktet drar vi fiber till lägenheterna på varje våningsplan genom en kanal vid takvinkeln. När vi borrar in till lägenheten hamnar fiberuttaget ovanför entrédörren inne i bostaden.

När fiberuttaget är på plats är det upp till den enskilda hyresgästen eller bostadsrättsinnehavaren att bekosta eventuella merarbeten. Ett vanligt önskemål från de boende är t.ex. att flytta routern till en annan plats inne i lägenheten. Vi på Installationskompaniet kommer gärna med rekommendationer och kostnadsförslag på funktionella och snygga lösningar för de boende.

Lär dig mer:

Ladda ner våra foldrar

[gravityform id=”2″ title=”true” description=”true”]