2017-10-05

Antikrundan är livsfarlig

Installationskompaniet utför elbesiktningar och elförstärkningar i Stockholm

Hur mycket är den värd?

Många fastigheter har fortfarande antika huvudsäkringar och en underdimensionerad elanläggning. Det här medför risker som olyckor och dyra eller omöjliga reparationer. Elförstärkning är lösningen, och elbesiktning är första steget.

Högre elförbrukning nu och i framtiden

I vårt moderna samhälle används fler och fler elektriska apparater. Spisplattor, ugn, vattenkokare, mixer och brödrost går varma i köket. Moderna badrum är fulla av elslukare som golvvärme, tvättmaskin, torktumlare och handdukstork. Mobiltelefoner, surfplattor och datorer laddas och mer belysning kräver mer elförbrukning.

Detta ställer högre krav på fastighetens elanläggning.

Gamla anläggningar medför risker

Underdimensionerade elanläggningar är ett vanligt problem, men även gamla anläggningar är vanligt. Elektriciteten kan fungera bra trots att utrustningen är omodern eller sliten. Torra eller gamla ledningar och ojordade uttag innebär större risk för olyckor än moderna kablar och skyddsjordade uttag.

Ett stort antal fastigheter har fortfarande gamla huvudsäkringar som inte går att byta ut eftersom de inte tillverkas längre.

Enligt modern elstandard ska det finnas minst tre vägguttag i varje normalstort rum. För få uttag kan medföra att hyresgäster använder skarvsladdar och grenuttag vilket kan orsaka överbelastning och brand.

Laddstationer framtidssäkrar fastigheten

Många fastigheter har möjlighet att installera laddstationer för framtidens fordonsflotta. Laddstationer ökar värdet på fastigheten, bidrar till ett Stockholm utan fossila bränslen och erbjuder hyresgästerna att “tanka” billigt när bilen står still. Priset på elfordon minskar vilket borde öka efterfrågan.

Första steget mot laddstationer är att elbesikta fastigheten för att klargöra förutsättningarna.

Elförstärkning minskar riskerna

Alla dessa risker och problem minskar väsentligt med hjälp av en elförstärkning i fastigheten. En elförstärkning gör att fastigheten kan öka elförbrukningen och att elektriciteten blir säkrare.
Konkret kan det innebära

  • Kraftfullare huvudledning som ger mer ström
  • Ny serviscentral och huvudsäkringar
  • Separat skyddsjord ända från källaren
  • Femledarsystem istället för fyrledarsystem
  • Moderna elcentraler med jordfelsbrytare
  • Fler vägguttag
  • USB-uttag för laddning direkt i väggen

Boka en elbesiktning redan nu

Första steget mot en framtidssäker elanläggning är att utföra en elbesiktning. Då kontrollerar en montör anläggningens status, gör underhåll och ger råd om det behövs elförstärkning. Kom ihåg att endast anlita behöriga elinstallatörer för besiktning och installation. Kolla att elföretaget finns med i Elsäkerhetsverkets register på www.kollaelforetaget.se.

Installationskompaniet är behörig elinstallatör och finns i Elsäkerhetsverkets register.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Lär dig mer

Så minskar du riskerna och kostnaderna

Ny lag påverkar beställare av elinstallationer

Frågor och funderingar?

Välkommen att höra av dig till oss på Installationskompaniet. Eftersom vi ofta är ute och jobbar rekommenderar vi att du skickar in formuläret eller ett mejl till oss på info@instkomp.se. Vi återkommer inom kort!

Hälsar Gunnar & Labbe

Tags: , , , , , , ,

Nyheter
02/04 Är du beredd på framtiden?
25/01 Våra viktigaste frågor om din el
23/01 5 eltips på Elens dag
10/10 Tips för belysning och säker el
28/05 Behöver du elförstärkning?

Prenumerera på våra eltips

* obligatoriskt fält

Visa tidigare kampanjer.