2019-05-28

Behöver du elförstärkning?

Elförstärkning innan elbristen kommer

Stockholm kan komma att ha elbrist under tio år framöver. Den prognosen gör elnätsägaren Ellevio. Är dina fastigheter framtidssäkrade med elförstärkning?

Laddstationer för elfordon, golvvärme, torktumlare, handdukstork och allt fler apparater i hemmen. Vi använder mer och mer elektricitet, vilket ställer stora krav på elnäten. Redan nu är det för trångt i elnäten i vissa områden.

Stockholms elnät har kapacitetsbrist, och nuvarande elinfrastruktur är inte tillräcklig för att klara de ökade behoven. Det visar en utredning från Stockholms stad. Ellevio har nekat anslutningar av företag och infrastruktur kring Mälardalen, och säger att kapacitetsbristen hotar bostadsbyggandet i Stockholm. Även i Skåne kan det bli elbrist, enligt Malmö stad och EON. Problemet är att stamnätet, enligt Ellevio, tidigast kan vara utbyggt år 2027.

Hur snabbt kan du få elförstärkning?

Många fastigheter är inte förberedda för att kunna ta ut mer el eftersom huvudsäkringen har för låg maxeffekt. Dessutom kan gammal utrustning som serviscentral, huvudsäkringar och huvudledningar vara en risk för elsäkerheten.

Det en bra idé att undersöka om man behöver öka maxeffekten i fastigheten för att kunna använda mer el långsiktigt. Men väntetiderna för elförstärkning är långa både hos Ellevio och entreprenören som utför jobbet.

Första steget mot en elförstärkning är att besikta elanläggningen då en montör kontrollerar status, gör underhåll och ger råd.

Vi utför elförstärkning i fyra fastigheter

Flera av våra kunder har insett att det är bråttom att förstärka elen för att framtidssäkra elanläggningarna. Dessa projekt har vi genomfört nyligen:

  • Ankdamsgatan 38 i Solna: Vi har bytt till trefas i samtliga lägenheter i samband med att fastighetsägaren bygger om köken.
  • Steningevägen 4 i Årsta: Vi har bytt ut serviscentralen som var original, och bytt till femledarsystem.
  • Atlasmuren 12 i centrala Stockholm: Vi har bytt ut det gamla huvudledningsnätet.
  • Sjösavägen 10–26 Högdalen: Vi har bytt ut gas mot el och ökat huvudsäkringen från 100A till 200A.

Kvalitetssäkrad elinstallatör

Dessa projekt har vi fått genom vårt ramavtal med Fastighetsägarna Service som vi har haft sedan 2017. Det innebär att deras medlemmar kan anlita kvalitetssäkrade leverantörer för bland annat takskottning, OVK, värme och el.

 

Viktiga tips om elförstärkning

Ladda ner våra foldrar

Vill du veta mer?

Ring oss på 08-5455 3939 eller skicka in formuläret.

 
 
 
 
 
 
 
 

Tags: ,

Nyheter
02/04 Är du beredd på framtiden?
25/01 Våra viktigaste frågor om din el
23/01 5 eltips på Elens dag
10/10 Tips för belysning och säker el
28/05 Behöver du elförstärkning?

Prenumerera på våra eltips

* obligatoriskt fält

Visa tidigare kampanjer.