Ljusa idéer i mörka tider

Energioptimering, elsäkerhet
Mörkare och kallare ute brukar innebära högre kostnader för belysning och uppvärmning. Så här håller du nere kostnaderna, gör närmiljön tryggare och elanläggningarna säkrare.

Börja med belysningen

Ett bra tips är att se över belysningen för att hyresgästerna ska slippa famla i dunkel och halka på hala fläckar i mörkret.

  • Kontrollera att tidsstyrningen är rätt justerad. Den kanske fortfarande är inställd som i somras.
  • Ta ett varv på utsidan och på parkeringen, och anteckna var belysningen inte fungerar som den ska.
  • Se över all belysning och armaturer inne i fastigheten. Lyser det som det ska i entrén, trapphuset och alla andra gemensamma utrymmen? Är det läge att byta ut armaturen?

Närvarostyrd eller tidsstyrd belysning är bra sätt att energioptimera fastigheten.

Motorvärmare kan vara elslukare

Förut drog motor- och kupévärmare ström hela nätterna. Det tycker vi är helt onödigt. Nu finns mycket effektivare utrustning som sparar energi och värmer upp motorer och kupéer tillräckligt.

  • Med tidsstyrning programmerar användaren själv motorvärmaren så att den startar 1–2 timmar före avfärd. Det räcker.
  • Utegivare slår av elen om det är minst 10 grader varmt utomhus, eftersom man inte behöver värma upp en bil när det är så varmt ute.
  • En kombination av tidsstyrning och utegivare är förstås det optimala för att spara energi och sänka elkostnaderna.

Hur säker är din elanläggning?

Man ser sällan risker i elinstallationer med blotta ögat. Passa på att göra det du kan för att minska riskerna för skador och brand. Anteckna allt som du tror kan vara en risk och kontakta en certifierad elinstallatör för att åtgärda felen.

  • Titta om kåpor, ljuskällor och vägguttag är trasiga.
  • Alla synliga kablar ska ha intakt gummiisolering.

Det krävs en grundlig undersökning av en expert för att verkligen säkerställa säkerheten. Ett EIO Eltest kan avslöja brister som kan skada människor och egendom. Du kan få kostnadsförslag på åtgärder och även tips om energiförbrukning och elkomfort.

Det är ju fastighetsägaren som är ansvarig för att elanläggningen är säker och att inga olyckor sker. Med serviceavtalet EIO Elkontroll ser en elinstallatör systematiskt över elanläggningen så att den bland annat ger ”nödvändig säkerhet för personer och egendom”.

Viktigast av allt: Förhindra ful-elare!

Hela 50% av alla svenska män har själva monterat belysning och dragit sladd till en kopplingsdosa för att få el, trots att det enligt lag bara får göras av en behörig elektriker. Även hantverkare som snickare och rörmokare installerar ibland el istället för att anlita en elektriker.

El som har installerats på felaktigt sätt kan leda till allvarliga olyckor och brand. Därför ska du alltid anlita en certifierad installatör för både stora och små jobb.

Läs EIO:s rapport och tips om elsäkerhet eller hitta certifierade installatörer på EIO:s hemsida.

Hör av dig så hjälper vi dig!

Hälsar Gunnar & Labbe

 


Publicerat

i

av