2015-11-30

Lyser det när du är där?

Nu har vi ställt om klockorna till vintertid vilket är ett tydligt tecken på att det blir mörkare ute. Dunkla vrår och ytor kring fastigheter och parkeringar blir vanligare ju senare på året vi hamnar. Vi tycker det är ett bra läge att se över systemen för belysning så att de lyser där människor är, och även kolla att elanläggningarna är säkra.

Famlar du i mörkret?

Vi rekommenderar att du ser över belysningen för att slippa hyresgäster som kommer hem och möts av ett mörker runt och i fastigheten. Du kan ställa dig frågan: Ska det lysa just här när någon är här?

  • Kolla tidsstyrningen. Du kanske inte har ändrat den sedan i våras.
  • Gå runt fastigheten på utsidan och kolla även parkeringen. Anteckna var utomhusbelysningen inte fungerar som den ska.
  • Gå in i fastigheten och se över all belysning och armaturer. Lyser det utanför entrén och i trapphuset? Du kanske vill byta eller uppdatera armaturerna? Kolla också så att belysningen i tvättstuga, vind, garage, förråd och andra gemensamma utrymmen fungerar.

Om du inte har närvarostyrd belysning rekommenderar vi dig att installera det för att välkomna hyresgästerna, avskräcka inbrottstjuvar och för att spara elektricitet.

Är din elanläggning säker?

Det farliga med elinstallationer är att man sällan kan se riskerna med blotta ögat. När du ser över belysningen är det ett bra tillfälle att också kolla att elanläggningen är säker. Elanläggningar åldras och saker går sönder vilket ökar risken för skador och brand.

Gå runt i fastigheten och anteckna allt du hittar som kan vara en risk. Kontakta sedan en certifierad elinstallatör för att åtgärda felen.

  • Besikta all elektrisk utrustning okulärt. Titta om kåpor, ljuskällor och vägguttag är trasiga.
  • Kolla så att alla synliga kablar har intakt gummiisolering.

För att verkligen säkerställa att elanläggningen är säker krävs en grundligare undersökning av en expert. Certifierade elinstallatörer kan göra isolationsprovning, kontrollera skyddsjord och fota elcentraler med värmekamera.

Vi rekommenderar att du beställer ett EIO Eltest som visar statusen på din elanläggning och kan avslöja brister som kan skada människor och egendom. Du kan få kostnadsförslag på åtgärder och även råd och tips om energiförbrukning och elkomfort.

Ha en elsäker vinter

Det finns förstås ännu fler tips på vad du kan göra för att ha en välkomnande och säker fastighet. Vi hjälper dig gärna med elinstallationer, energioptimering och fiberbredband.

Hälsningar från Gunnar och Labbe!

Tags: , , ,

Nyheter
02/04 Är du beredd på framtiden?
25/01 Våra viktigaste frågor om din el
23/01 5 eltips på Elens dag
10/10 Tips för belysning och säker el
28/05 Behöver du elförstärkning?

Prenumerera på våra eltips

* obligatoriskt fält

Visa tidigare kampanjer.