2018-09-13

Risk för elchock och åtal

Fastighetsägare och styrelser i bostadsrättsföreningar har ett stort ansvar för att fastigheterna är säkra. Det gäller t.ex. brandskydd, vatten, hissar, halkbekämpning och el. Om någon skadar sig i allmänna utrymmen kan styrelsen bli åtalad. Så här minskar du riskerna med elen.

Styrelsen eller fastighetsägaren är ansvarig för all el i allmänna utrymmen och i eventuella hyresrätter. Elanläggningen kan börja brinna eller någon person kan få en elchock och då kan styrelsen hållas ansvarig. Innehavaren av en elanläggning ansvarar för

 • Anläggningens utförande
 • Regelbunden och eventuell särskild kontroll
 • Arbetet på och vid elanläggningen

Det betyder att se till att anläggningen är säker och att åtgärda eventuella brister både i gemensamma utrymmen och i hyresrätter.

Lär dig mer om anläggningsinnehavares ansvar på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Bostadsrättshavares ansvar

I en bostadsrättsförening är respektive bostadsrättshavare ansvarig för elanläggningen i lägenheten. Osäker el i en lägenhet kan orsaka brand och drabba många lägenheter. Brand eller eldrök kan sprida sig till andra lägenheter eller gemensamma utrymmen, och vattenskador efter en släckning kan drabba fler lägenheter än där branden startade.

Du måste kolla elföretaget

Du som beställer elinstallationsarbete måste alltid kontrollera att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Om en huvudentreprenör anlitar en underentreprenör ska du kolla att underentreprenören finns i registret. Kontrollera det på kollaelforetaget.se.

Enklare åtgärder kan en fastighetsskötare göra, men anlita bara behöriga elinstallatörer för avancerat arbete. Fråga gärna oss eller någon annan behörig elinstallatör om du är osäker på vilka arbeten som kräver behörighet.

Besiktning av elanläggning

Regelbunden besiktning av fastigheten och en noggrann underhållsplan är viktigt för att hålla fastigheterna säkra och hålla nere kostnaderna. Det finns inga tydliga krav på hur ofta en elanläggning ska besiktas, utan det bestäms av fastighetsägaren eller föreningens styrelse och beror på anläggningens utförande och användning. Rådgör gärna med oss eller en annan behörig elinstallatör om hur ofta du bör besikta anläggningen.

Så gör vi en elbesiktning

Vi kan både besikta och underhålla din elanläggning på några timmar så att du får en säkrare fastighet direkt. Vi

 • söker läckageströmmar
 • kontrollerar att eluttaget längst bort från elcentralen har rätt värden
 • letar överbelastning och glappfel
 • minskar risken för varmgång

Så minskar du elriskerna

 • Besikta den gemensamma elanläggningen och hyreslägenheter regelbundet.
 • Tipsa bostadsrättshavare att besikta sina egna elanläggningar.
 • Anlita fastighetsskötare som kollar risker och gör enklare underhåll regelbundet. Bara elinstallatörer som är registrerade hos Elsäkerhetsverket får göra mer avancerat arbete.
 • Håll alla teknikutrymmen välstädade med så lite brännbart materiel som möjligt.

Vill du veta mer?

Ring oss på 08-5455 3939 eller skicka in formuläret nedan om du vill veta mer eller boka besiktning.

Det finns såklart ännu mer tips på hur du kan minska riskerna och kostnaderna. Installationskompaniet är behörig installatör och kan hjälpa dig med all el, tele och fiberbredband i fastigheten. Läs gärna mer om våra tjänster, och kontakta oss om du undrar något.

Ha en härlig höst önskar Gunnar & Labbe!

Frågor och funderingar?

Välkommen att höra av dig till oss på Installationskompaniet. Eftersom vi ofta är ute och jobbar rekommenderar vi att du skickar in formuläret eller ett mejl till oss på info@instkomp.se. Vi återkommer inom kort!

Tags: ,

Nyheter
02/04 Är du beredd på framtiden?
25/01 Våra viktigaste frågor om din el
23/01 5 eltips på Elens dag
10/10 Tips för belysning och säker el
28/05 Behöver du elförstärkning?

Prenumerera på våra eltips

* obligatoriskt fält

Visa tidigare kampanjer.