Lysande tips för lägre energiförbrukning

Energioptimering med Installationskompaniet.
Vinterns mörkaste dag är förbi men fortfarande är det ganska mörkt och kallt vilket brukar öka kostnaderna för belysning och värme. Vi tycker det är viktigt att se över elförbrukningen i fastigheterna både ur miljöperspektivet och kostnadsperspektivet.

Här är våra bästa tips på hur du kan energioptimera fastigheten året runt.

Byt till LED-armaturer

Denna effektiva ljuskälla minskar elförbrukningen med upp till 80%, och även underhållet är väsentligt mindre än för traditionella ljuskällor och armaturer. Dessutom är de närvarostyrda så att de bara lyser när någon är i rummet. Du kan också justera dem så att de alltid lyser med ett svagt grundljus på till exempel 10% innan de tänds för fullt.

Med LED kan du designa ljusupplevelsen på helt nya sätt. Du kan till exempel sätta indirekt ljus på trapplejdare, lysa upp fönsternischer, sätta släpljus på hissdörrar och lysa upp golvet. Det finns mycket att upptäcka, och vi samarbetar med ljuskonsulter som är experter på ljusdesign.

Se över tvättstugans maskiner

Med moderna maskiner kan du spara mycket vatten och energi i tvättstugan. Det finns till exempel tvättmaskiner som automatiskt anpassar vattenmängd och temperatur efter tvättens mängd, typ och smutsighetsgrad. Det sparar energi både för vattenuppvärmningen, tvättningen och sköljningen.

Vi kan hjälpa dig att analysera energiförbrukningen i tvättstugan och ge förslag på åtgärder som minskar den. Förutom effektivare maskiner kan du till exempel koppla in tidur för att förhindra att belysningen står på i onödan och att boende tvättar på natten.

Välj effektiva insatser för motorvärmarna

I svunna tider stod motorvärmarna på hela nätterna och drog onödig energi. Nu finns mycket effektivare utrustning med tidsprogrammering och utegivare som känner av utomhustemperaturen och automatiskt ger ström i uttaget exakt så länge som behövs för att motorn ska bli varm.

Varje enskilt motorvärmaruttag kan ha en energimätare som redovisar den uttagna energin på en display i stolpen och skickar underlag för debitering direkt på hyresavin.

Frekvensomriktare optimerar förbrukningen

En frekvensomriktare analyserar och anpassar varvtalet efter det aktuella behovet i bland annat hissmotor och fläktmotor. Det är en flexibel lösning för att minska energiförbrukningen i motorerna med upp till 85%.

Vi upplever att ventilationen är det stora sorgebarnet i fastigheter. Trots att ventilationen drar mycket energi är den ofta undermålig. Frekvensomvandlaren ger en stor potential i besparingen och kan dessutom förbättra luftmiljön eftersom fläktarna arbetar efter behov.

Elsäkerheten framför allt

Känner du till fulelare? Det är personer som tror att de kan ändra och installera el på ett säkert sätt. Till exempel har 27% av männen själva kopplat in en disk- eller tvättmaskin i en anslutningsdosa enligt en undersökning från EIO. Hela 50% av männen har själva monterat belysning och dragit sladd till en kopplingsdosa för att få el.

Båda dessa installationer får enligt lag bara göras av en behörig elektriker. Det är också ganska vanligt att yrkesmän i byggbranschen – till exempel snickare och rörmokare – installerar el själva istället för att anlita en elektriker.

El som har installerats på felaktigt sätt kan leda till allvarliga olyckor och brand. Därför ska du alltid anlita en behörig installatör för både stora och små jobb.

Läs EIO:s rapport om elsäkerhet på eio.se (pdf).

Kontakta oss för fler råd

Vi har förstås ännu fler tips på hur du kan energioptimera fastigheten. Kontakta oss gärna för råd och tips.

Hälsningar från Gunnar, Manne och Labbe!


Publicerat

i

av